Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν Αμερικανοί ερευνητές, η οποία πιθανώς εξηγεί γιατί είναι τόσο μεταδοτική η παραλλαγή «Όμικρον» του κορονοϊού SARS-CoV-2 και του επιτρέπει να «ξεγελάει» το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων.
Σύμφωνα με τον Βένκι Σουνταραραγιάν, στέλεχος της Εταιρείας Αναλύσεων «nference», με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, η «Ο» φαίνεται ότι σε μία από τις μεταλλάξεις που φέρει περιέχει μέρος του γενετικού υλικού ενός άλλου ιού, αυτού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, και το οποίο εντοπίστηκε σε κάποια από τα μολυσμένα κύτταρα ασθενών.
Όπως εξηγεί, αυτή η γενετική ακολουθία δεν εμφανίζεται στις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά είναι «πανταχού παρούσα» στους ιούς του κοινού κρυολογήματος, αλλά και στο ανθρώπινο γονιδίωμα.
Φέροντας αυτό το στοιχείο, η Όμικρον, εξηγεί ο επιστήμονας που ηγήθηκε της έρευνας, καθιστά τον εαυτό της «περισσότερο ανθρώπινο», πράγμα που της επιτρέπει να εισβάλει στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, άρα μπορεί να μεταδίδεται πολύ εύκολα και παράλληλα να προκαλεί μέτρια ή ήπια συμπτώματα.
Οι επιστήμονες προς το παρόν δεν γνωρίζουν αν η «Ο» είναι περισσότερο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2, αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή αν θα επικρατήσει της «Δ». Όπως εξηγούν, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν έχουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.
Σύμφωνα με προγενέστερες έρευνες, τα κύτταρα των πνευμόνων και του γαστρεντερικού συστήματος μπορούν να «φιλοξενήσουν» τον SARS-CoV-2 και ιούς του κοινού κρυολογήματος ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι η παράλληλη μόλυνση μπορεί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ιικού ανασυνδυασμού, τη διαδικασία δηλαδή κατά την οποία δύο διαφορετικοί ιοί που βρίσκονται στον ίδιο ξενιστή αλληλεπιδρούν και ενώ αναπαράγονται, δημιουργούν αντίγραφα τα οποία περιέχουν στοιχεία και των δύο «γονέων» τους.
Αυτή η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να έχει καταγραφεί σε άτομο που έχει μολυνθεί και με τους δύο ιούς όταν μια παραλλαγή του SARS-CoV-2 «πήρε» τη γενετική ακολουθία από τον άλλο ιό, πράγμα που δεν είχε εντοπιστεί από άλλους επιστήμονες, επισημαίνει ο Βένκι Σουνταραραγιάν.
Όπως εξηγεί, η ίδια γενετική ακολουθία (γνωστή ως HCoV-229E) εμφανίζεται πολλές φορές σε κορονοϊούς που προκαλούν κρυολόγημα σε ανθρώπους, αλλά και στον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.
Η Νότια Αφρική, στην οποία εντοπίστηκε πρώτη φορά η «Ο», έχει πολύ υψηλά ποσοστά νόσησης με HIV, ο οποίος εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την ευαισθησία του ατόμου σε μολύνσεις όπως οι ιοί του κοινού κρυολογήματος και άλλοι. Οπότε, σύμφωνα με τον Σουνταραραγιάν, σε εκείνο το μέρος του κόσμου είναι πιθανό να δημιουργήθηκε η «Ο».
Επισημαίνει πάντως ότι μπορεί οι επιστήμονες να έχουν χάσει πολλά στάδια μεταλλάξεων σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημία και πως χρειάζεται πολλή έρευνα για να επιβεβαιωθεί πού «γεννήθηκε» η νέα παραλλαγή και οι επιπτώσεις από τη μόλυνση με αυτήν. Τόνισε πάντως ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός, ώστε να προληφθεί νέα μετάδοση του ιού και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μεταλλάξεων.